
18/7 var det dags för slungning. I år har det inte blivit så mycket honung. Det beror nog på flera faktorer. En kall period i våras och torrt i början på sommaren. Jag har också gjort avläggare och delat upp två samhällen till fyra för att förhindra svärmning och ha lite marginal inför vintern. Igår etiketterade vi 100 burkar. Så det blir en begränsad tillgång på min honung i år!
Här nedan syns hur jag häller ner rörd honung i nyslungad honung. Skillnaden i färg på honungen beror på hur sockerkristallerna lagt sig. Den mörka är nyslungad och silad. Den ljusa är samma honung som jag har blandat med gammal kristalliserad honung och rört under några dagar. Det har gjort att sockerkristallerna lägger sig så att honungen blir len i konsistens. Jag blandar sedan ner den ljusa kristalliserade honungen i resten av vilket gör att sockerkristallerna lägger sig på samma sätt. Det kallas för att ympa. Den flytande nyslungade honungen kommer om man inte gör något att kristallisera sig ändå efter en tid och då få en grynig konsistens. Tips: Om man vill ha flytande honung så kan man värma den. Antingen i vattenbad eller i mikron.
